Godt nok har undersøgelsen nogle år på bagen, men med al det fokus, der er på bæredygtighed i dag, tillader jeg mig at antage, at konklusionen er mindst lige så valid nu som i 2017, da forskningsprojektet blev offentliggjort.
Derfor refererer jeg jævnligt til resultaterne. Faktisk så sent som i sidste uge, da jeg havde en hoteldirektør i røret. Han ringede, fordi han gerne ville sætte mere strategisk ind på bæredygtig omstilling.
Ud over, at han ville have gode råd til, hvordan han skulle gribe det hele an, var han bekymret for, at hans dygtige og engagerede personale måske ikke kunne se værdien af at investere flere timer i bæredygtighed – de ville jo forkæle hotellets gæster!
Jeg fornemmede en lettelsens suk igennem mobilnettet, da jeg kunne tage toppen af den bekymring. For hvis de timer, der lægges i strategisk bæredygtighedsarbejde, nye rutiner og opgaver også betyder mere glade gæster, så er det nemmere at finde motivationen frem.
Hvis vi vender tilbage til undersøgelsen, så var der især én ting, der overraskede mig: Også de gæster, der svarede, at de ikke gik op i bæredygtighed, oplevede det som positivt, at hotellet gjorde en indsats. Således fik alle gæster et bedre ophold, når hotellet investerede timer i bæredygtighed.
En klar og tydelig kommunikation om de konkrete tiltag, og et personale, der kunne svare på gæsternes spørgsmål, blev i undersøgelsen fremhævet som en forudsætning for, at gæsterne oplevede bæredygtighedstiltagene som omsorg.
Hvis man gentog undersøgelsen i dag, ville man sandsynligvis finde frem til, at et stigende antal gæster kommer med en sund skepsis og derfor også stiller lidt sværere spørgsmål.
Så kære hoteldirektører: Vil I have fuldt udbytte af de timer, I dedikerer til bæredygtighed, så gå seriøst og strategisk til værks. Og sørg for, at personalet er engageret i indsatsen og har svar parat, så de med stolthed i stemmen kan forkæle jeres gæster ved at fortælle om alt det, I gør!
Forskningsprojektet ’Grøn omstilling i hotelbranchen’ blev gennemført af Alexandra Instituttet sammen med Horesta, Green Solution House Bornholm og Guldsmeden Hotels.
Kom på forkant med ISO 20121
Der findes flere måder at komme på forkant med de nye regler – og med bæredygtighed generelt. For møde- og eventbranchen er ISO 20121-standarden et oplagt valg, da den er særligt udviklet til events samt til leverandører til events og arrangementer, som vil arbejde mere ansvarligt og dokumentere det.
Standarden er IKKE en tjekliste, men en skræddersyet indgangsvinkel til dit bæredygtighedsarbejde, der hjælper dig med at granske dine værdikæder og sætte ind, hvor det har den størst effekt. Ønsker du hjælp til bæredygtighedsarbejdet eller til at kommunikere din bæredygtighedsindsats, er du velkommen til at tage kontakt.